Nederlanders beginnen met de dag beter overweg te kunnen met het wereldwijde web. Zo ook de oudere garde van Wassenaar. Hierdoor woorden bepaalde hobby’s steeds vaker digitaal worden uitgeoefend. Neem bijvoorbeeld het sociale kaartspel Bridge. Het wekelijkse samenkomen van een hecht groepje huismoeders om een kaartje te leggen naast een bakje broodstengels gesecondeerd door een aubergine dipje (lekker gezond), maar vooral om op de veranda de laatste juicy roddels door te nemen (“Diederik een nieuwe vriendin? Dat mééén je?”), is een bijeenkomst die langzaam lijkt te verdwijnen.

Tegenwoordig blijven de dames namelijk thuis, gekluisterd aan trendy laptops die zonder al te veel poespas midden op de eettafel worden gestationeerd. Er wordt online gekaart met behulp van Berry’s Internet Club: een computerprogramma dat inmiddels alom bekend is in Wassenaar. De software stelt de bridgers in de gelegenheid om gemakkelijk vanuit de Chesterfield loungebank online gelijkwaardige spelers uit te dagen.

Een nadeel van het online bridgen is dat de speler wordt gelinkt aan een willekeurige partner. Grote kans dus dat je met een incompetente teamgenoot moet proberen de slag te winnen. Mijn moesje is een fanatieke bridger en verwoed BIC’er. Met een schelle ‘soepkip’ of een furieuze ‘dakduif’ laat ze geregeld aan de rest van de familie weten dat ze weer eens de dupe is van een waardeloos spelende partner.

Naast bridgen kent ook direct contact tussen buurtbewoners een digitale verschuiving. De vervanger is het online platform Nextdoor, een ‘Facebook voor buren’. Via de website kunnen buren gemakkelijk met elkaar communiceren; zaken zoals het organiseren van een buurtborrel of het lenen van een golfsetje worden tegenwoordig besproken op het nieuwe sociale netwerk.

Ook wordt de website gebruikt om verdachte situaties te melden, ook al wordt dit in Wassenaar nauwelijks gedaan. Na een korte blik op de homepagina wordt snel duidelijk dat Wassenaar niet de meest turbulente plek in Nederland is. Het meest schokkende bericht dat vorige week bovenaan de feed stond was van Jari van der Henne wiens zwarte dwergkonijn zoek was geraakt: dit schudde het dorp toch wel even wakker. Gelukkig voor Jari was de ellende niet van lange duur; het beestje lag de dag erna al weer veilig in z’n kooitje.

Het is lastig om te zeggen of het toenemende Internet gebruik onder Wassenaarse ouderen een gunstige ontwikkeling is. Laten we in ieder geval hopen dat het bij deze applicaties blijft, en dat er binnenkort niet per ongeluk een aantal onthullende foto’s op Instagram belanden.