In het altijddurende steekspel tussen rector Jacob Struiken en het rokersgroepje van het Rijnlands Lyceum heeft het schoolhoofd van de Wassenaarse middelbare school een gewaagde zet gedaan. De directeur heeft besloten dat het marlboro-gezelschap, dat onder anderen bestaat uit Jop Kaderman, Ad Beimel, Timo Kolenaar en Bastiaan van Suylen, met ingang van volgend jaar in de grote pauze alleen nog maar langs de Rijkstraatweg sigaretten mag roken. De reacties vanuit “kamp-camel” waren uiteenlopend.

Allereerst spraken we met Jop “Schoorsteen” Kaderman. De middelbare scholier klonk tamelijk aangeslagen. “Struiken is he-le-maal knettertjewappie geworden. Eerst al het bushokje verbieden, en nu deze kut streek? Ik ga toch niet dat pokke end lopen om m’n welverdiende snaakies te dampen?”

Ad Beimel kon zich volledig vinden in de woorden van Kaderman. De toekomstige 5-vwo’er was zelfs al begonnen met het smeden van een snode wraakactie. Beimel vertelde op sinistere toon.

“Ik ga eerst al die oerlelijke grijze pakken van Struiken in de hens zetten. Mocht dat niet genoeg zijn, verstop ik z’n montuurtje. Als hij dan nog steeds niet op z’n beslissing is teruggekomen zal ik andere leerkrachten gaan aanpakken. Ik kan je verzekeren dat mijn Nederlands lerares niet meer dat kut verhaal van Louis Couperus zal kunnen opdragen met de walmlagen die in het klaslokaal zullen hangen. En Ravier kan ook een paar filtertjes in z’n atlas verwachten.”

“Peukiemaster” Timo Kolenaar had gemengde gevoelens over de nieuwe reglementaire wending. “Enerzijds is het natuurlijk best wel ballen dat het een stukje langer lopen is. Anderzijds, Van Der Valk grenst aan de Rijkstraatweg: mocht ik ooit door m’n laatste stokkies heen zijn, kan ik makkelijker refillen. Het heeft dus z’n voor- en nadelen, als ik dat zo even mooi mag zeggen.”

Bootschoen-en autoliefhebber Van Suylen was een van de sigarettengenieters die er juist weer totaal niet mee zat.
“Ik doe gewoon boem-boem-brakka-takka met m’n invaliden-wakka en before you know it cruise met twenty-five kilometers per hour door de straatjes, bitch. Dan ben ik er in een mum van time”, sprak De Speedtiger.

Afgezien van de onderlinge meningsverschillen was iedereen opgelucht dat het toegestane rokersterrein in ieder geval niet Kerkehout beslaat. “Daar wil je toch niet levend gevonden worden? Dan roken we nog liever ergens in het uiterste puntje van Wassenaar-Noord. Kan je gelijk even langs Rooijakkers.” klonk het instemmend.

Ook hebben we geprobeerd Struikens kant van het verhaal aan te horen. Helaas had het schoolhoofd vaak de neiging om af te dwalen van het gespreksthema. De rector verwoordde: “We zijn vrij, maar zeker niet stuurloos. Doch is het Rijnlands wel weer heel vrij. Stuurloos zijn we absoluut niet. Maar als iemand aan me vraagt: ‘is het Rijnlands echt vrij?’ antwoord ik steevast met een volmondige “Ja, we zijn echt vrij.’”

Het schoolhoofd continueerde. “Het Rijnlands Lyceum Wassenaar is een puikbeste school die in werkelijk alles weet te excelleren. We behalen jaarlijks buitengewone resultaten en bovendien beschikken we over een ontzettend warm schoolklimaat. En natuurlijk: we zijn vrij. Maar stuurloos? Geen sprake van.”

Als laatste besloten we het conflict te belichten vanuit deskundige oogpunten. We verhoorden oud Rijnlanders wiens kennis in de sigarettenwereld en soortgelijke territoriastrijden onovertroffen is. Van Nelle-kenner Jappie Zeevenhoeven, filter-virtuoos Matthijs van Xanden en slof-specialist Floris van de Kneeten aan het woord.

“Struiken is gewoon een tering leijah, altijd al geweest. Altijd maar weer met z’n snuit in andermans zaakies zitten. Wij werden ook vaak genoeg weggestuurd als we in het bushokje gewoon lekker een paar sloffies zaten te branden. Moesten we helemaal naar die godvergeten Papegaaienlaan lopen. Helemaal van z’n apropos die gozert. Ieder mens heeft toch gewoon de vrijheid om te gaan en roken waar die wilt? Of niet dan?”

Tenslotte wilden de specialisten nog enige raad geven aan het huidige rokersgroepje van het Rijnlands Lyceum. “Ze moeten die Struiken niet z’n zinnetje geven”, klonk het advies, “die heeft ‘ie al te vaak gekregen. Het wordt eens tijd om vol in de tegenaanval gaan. Desnoods halen ze er een paar gassies van het Adelbert of het Maerlant bij. Gewoon een keer opwachten die handel en laten zien we de baas is. Ohja, en als laatste: altijd blijven doorroken. Als je de A44 aan asfalt ophoest, ben je eigenlijk pas halverwege je rokersloopbaan.”